de verrassing van Grootegast

visie op dorpskarakteristiek

Plek

Voorpark, Grootegast

Opdrachtgever

Gemeente Grootegast

Ontwerpers

Jeroen, Sacha, Jeroen

Status

Uitgevoerd

Dorpsplein als schakel tot landschap

Het dorpscentrum van Grootegast heeft een verrassend groot park, het Voorpark, dat via het Abel Tasmanplein aansluit op het gemeentehuis. Een belangrijk onderdeel van het park is de oude Notoaristuun, met een aanleg in Engelse landschapsstijl. De toevoeging van nieuwe bebouwing, waaronder een appartementencomplex ín het park, was de aanleiding park en plein opnieuw in te richten.

Het park is, als het ware, te verdelen in een aantal ‘kamers’. Door versterking van de randen, de toevoeging van onderbeplanting en het maken van nieuwe zichtlijnen zijn deze kamers duidelijker van elkaar te onderscheiden. Vanaf de entree richting het afsluitende water aan de noordkant is er bovendien een verloop van ‘gesloten’ naar ‘open’, tevens van ‘droog’ naar ‘nat’. De beplanting en de aard van de verharding van de paden spelen in op dit verloop.

Aansluitend op het Abel Tasmanplein is ook de Hoofdstraat voorzien van nieuwe bestrating en inrichtingselementen. Het gebruik van ondergrondse kasten met water- en elektravoorzieningen maakt het plein geschikt voor markten en andere evenementen.

plankaart
plankaart
inpassing appartementencomplex in nieuw aangelegd park
inpassing appartementencomplex in nieuw aangelegd park