Delfzijl: Vennenplein en strandopgang

historie en toekomst komen samen

Stad

Delfzijl

Soort project

Inrichting openbare ruimte

Opdrachtgever

Gemeente Delfzijl

Ontwerpers

Sacha, Jeroen B.

Jaartal

2016 – 2021

Status

Uitgevoerd

Nieuwe verbinding tussen binnenstad en zee

De zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl is de eerste in Nederland die volgens de nieuwste veiligheidsnormen verhoogd is en aardbevingsbestendig is gemaakt. Dwars over de dijk is een toegang tot het nieuwe strand aan de zeezijde van de dijk aangelegd. De sloop van een grootschalige woonflat aan het Vennenplein maakte het mogelijk deze toegang rechtstreeks te verbinden met het historische centrum van Delfzijl.

Het nieuwe Vennenplein heeft een belangrijke functie als entree van het kernwinkelgebied en als hoofdparkeerplek voor het gehele centrum van Delfzijl. Met een groene aankleding, gebaseerd op de vorm van de voormalige vesting, is het plein een aantrekkelijk verblijfsgebied geworden met goede aansluitingen op de winkelstraten en de winkels rond het plein zelf. Met een houten schip als speelobject en informatiepanelen wordt de historie van de vesting Delfzijl belicht. Net als die van het Vennenplein als exercitieterrein, waar militaire oefeningen plaatsvonden.

De aansluiting op het strand vroeg om de overbrugging van een groot hoogteverschil ter plaatse van de zeedijk. In de strandopgang zijn daarom verschillende routes opgenomen: een trap die rechtstreeks aansluit op de brug over de Oosterveldweg (de Diekloper van Next Architecten), een omhoog slingerende fietsopgang en een avontuurlijke wandelroute over zand en keien.

inrichtingsontwerp Vennenplein en strandopgang
inrichtingsontwerp Vennenplein en strandopgang

"Der zullen nait veul ploatsen wezen dei, in de leste tied, zoo slim veraanderd binnen as mien geboorteploats Delfziel."

PH.H. Rogaar (1846 – 1931)