ruimteverhalen

Podcastserie over de ruimtelijke veranderkracht van Nederland

Soort project

informatieve reeks radiodocumentaires

Ontwerpers

Jeroen, Suzy

Jaartal

2019

Ruimteverhalen

Is het niet vreemd dat er nog steeds woningen worden gebouwd zonder zonnepanelen, geïntegreerd in de gevel of op het dak? Waarom is het nodig dat gemeenten subsidie verstrekken voor elke tuintegel die wordt ingewisseld voor beplanting in de volle grond? Echte veranderingen in de bouw verlopen traag en bij velen moet blijkbaar de kelder eerst een aantal keren goed volgelopen zijn voordat doordringt dat het helpt om zelf maatregelen te nemen.

De eerste auto zag eruit als een koets zonder paarden. Na talloze omwegen, en geholpen door steeds verdergaande technische mogelijkheden, verplaatsen we ons over tig jaren mogelijk alleen nog met elektrische fietsen, zelfrijdende deelauto’s, CO2-neutrale privé-helikopters en een hyperloop. Daarvoor is het wel nodig dat we steeds een volgende stap durven te zetten. Inspirerende verhalen over ‘hoe anderen dat doen’ zijn daarbij een belangrijke stimulans.

Ruimteverhalen is een serie documentaires over de ruimtelijke veranderkracht van Nederland. De serie is bedoeld als juist die stimulans om aan te haken bij wat er al gaande is, of eindelijk dat eigen plan te gaan uitvoeren waar je al zolang mee rondloopt. We moeten met ons allen op weg naar een duurzamer Nederland.

Afl. 1. Aardwarmte in Waelpark

Eind jaren vijftig startte de aanleg van het Nederlandse aardgasnetwerk. Wat betekende dit destijds voor het landschap, de stedenbouw, de architectuur en het dagelijks leven? Nu, ruim zestig jaar later, staan we voor een soortgelijke uitdaging.
In de gemeente Westland, die door de kassenbouw per inwoner het hoogste aardgasverbruik van Nederland heeft, wordt een van de eerste nieuwbouwwijken zónder aansluiting op het aardgasnet gerealiseerd, Waelpark. Wat betekent de omschakeling naar aardgasloos anno 2019?
De verhaallijn volgt het aan te leggen netwerk voor aardwarmte. Waar wordt de aardwarmte aangeboord en hoe komt deze in de woonwijk en bij de individuele gebruikers terecht? Wat wordt er bovengronds zichtbaar van het aardwarmtenetwerk? Past de infrastructuur wel in het straatprofiel en wordt Waelpark wel echt gasloos aangelegd?

Luister Aardwarmte in Waelpark via Soundcloud:
https://soundcloud.com/popup-sound/aardwarmte-in-waelpark
of via iTunes:
https://podcasts.apple.com/nl/podcast/ruimteverhalen/id1481009008

Afl. 2. Fietstocht langs het Peelkanaal

De tweede aflevering is in de maak. Hierin verdiepen we ons in de ontwikkelingen in de grondwaterstand in het gebied rondom het Peelkanaal, op de grens tussen Limburg en Brabant.

Jeroen maakte een vierdaagse fietstocht langs het Peelkanaal, van Weert tot Grave, en sprak onderweg met betrokkenen. Peter Snaterse, fotograaf en grafisch ontwerper, fietste mee en maakte een fotoreportage. De fietstocht voerde langs het natuurgebied Deurnse Peel.
Om het zeldzame hoogveen in dit gebied te behouden, is een verhoging van de grondwaterstand hard nodig. Alleen, dat heeft consequenties voor zowel agrariërs als bewoners tot op vele kilometers afstand van het natuurgebied. Daar komt nog bij dat de extreme droogte, in de zomer van 2018, een verdere verlaging van de grondwaterstand tot gevolg heeft gehad. Is die verlaging in de wintermaanden voldoende gecompenseerd?

"Misschien vinden ze wel nieuwe dingen uit, ik kan het me niet voorstellen, maar dat is met computers ook gebeurd […] misschien kunnen ze warmte via de lucht transporteren, via bepaalde golven of zo."

Harry Lemmens