duurzaamheid is bullshit
Verkenning productie biogas op landbouwbedrijven
Soort project
Onderzoek
In samenwerking met
Estheticon: David Inden
ROiD: Femke Adriaens
Ondersteund door
Stimuleringsfonds voor Architectuur
Ontwerpers
Jeroen, Bas, Wietske, Tim, Thomas
Jaartal
2012
Status
Afgerond
Kan vergisting van biomassa bijdragen aan een rijker landschap?
Deze vraag stond aan de basis van het onderzoek ‘Duurzaamheid is bullshit’. Vergisting van mest levert een kleine, maar groeiende, bijdrage aan de totale energieproductie. Maar helaas bleken de ruimtelijke effecten van deze vorm van energieopwekking vooralsnog bij te dragen aan schaalvergroting en een meer eenvormig landschap, met name door de inzet van maïs als te vergisten co-product. Toch kwamen we tot de conclusie dat de vergisting van biomassa op een kan worden ingezet voor een verrijking van het landschap.
Positieve effecten zijn vooral te koppelen aan de inzet van mono-vergisters, waarbij immers geen productie en transport van co-producten nodig zijn. Deze veelal kleinere vergisters zijn bovendien beter in het landschap inpasbaar en ze geven boerenbedrijven weer een grotere rol in de samenleving: niet alleen als producent van voedsel, maar ook als lokale energieleverancier en als schakel in een meer duurzaam landschapsbeheer. Dit laatste doordat ze met het sluiten van de mestkringloop een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van natuur en van een grotere biodiversiteit.
De grootste milieuwinst is te behalen met de reductie van de ontwikkeling van broeikasgassen als methaan en koolstofdioxide. De subsidieregelingen richtten zich ten tijde van het onderzoek nog vooral op de op te wekken energie, maar kan voor het behalen van een optimaal resultaat beter op die reductie worden afgestemd.

