Locatie | Dorpshart Stiens |
Soort project | Ontwikkelkader (2023-2024) |
Opdrachtgever | Gemeente Leeuwarden |
Team | Jeroen, Sacha, Olivier, Jasper, Noah, Suzy |
Status | Afgerond |
Sinds de ingebruikname van het multifunctionele centrum Nije Skalm in 2022 staat het voormalige dorpshuis, de Skalm aan het Sint Vitusplein, leeg. De gemeente Leeuwarden heeft, als eigenaar van de Skalm, besloten tot sloop en nieuwbouw. Dat besluit is de aanleiding geweest voor een verkenning van de mogelijkheden voor de toekomstige functie en inrichting, niet alleen van de Skalm-locatie, maar van het gehele Sint Vitusplein met zijn omliggende bebouwing.
Binnen het historische hart van Stiens is het Sint Vitusplein een relatieve nieuwkomer. Maar wel een nieuwkomer van betekenis, door zijn afmetingen en zijn positie ten opzichte van de Sint Vituskerk. Het vrijwel geheel bestrate plein wordt in de huidige situatie met name gebruikt als parkeerplaats. Met de toekomstige functie en inrichting worden een hechtere relatie met de kerk en een sterkere verbinding met de winkels en maatschappelijke voorzieningen aan de Langebuorren nagestreefd.
Het ontwikkelkader is samengesteld in overleg met de Participatiewerkgroep St. Vitusplein. Deze heeft bestaan uit: Plaatselijk Belang Stiens, Ondernemersvereniging Leeuwarderadeel, omwonenden, eigenaren en andere belangstellenden. Al vroeg in het proces bleken ondernemers bereid mee te denken over mogelijke vernieuwing van hun bebouwing aan het plein. Dat biedt mogelijkheden voor het realiseren van nieuwe pleinwanden met meer woningen en een dorpser uitstraling.
In het Ontwikkelkader St. Vitusplein Stiens zijn voorbeelduitwerkingen (schetsen) voor de korte en lange termijn opgenomen. Beide voldoen aan de randvoorwaardenkaart waarin de uitgangspunten voor toekomstig gebruik en inrichting zijn vastgelegd. Met de thema’s: verwaarden, verbinden en vergroenen is ingespeeld op de centrale beleidsthema’s binnen de gemeente Leeuwarden.
Verwaarden: Het plein wordt ingericht op een multifunctioneel ruimtegebruik en draagt met zijn inrichting en omliggende functies bij aan de regiofunctie van Stiens. Nieuwe functies zijn een waardevolle aanvulling op de bestaande voorzieningen aan de Langebuorren. Nieuwe bebouwing rond het plein heeft een dorpse schaal en uitstraling en draagt daarmee bij aan het dorpse karakter van Stiens. Dit wordt versterkt door eventuele centrumfuncties en maatschappelijke functies te combineren met een woonfunctie.
Verbinden: De ruimtelijke samenhang tussen het plein en de Langebuorren wordt vergroot, met name door een nieuwe inrichting rondom de voormalige schoolmeesterswoning. De locatie leent zich prima voor vormen van ontmoeten (café/terras/educatie), waarmee ook de sociale verbinding wordt versterkt.
Vergroenen: Het plein krijgt een eigen verblijfswaarde door een groene en klimaatadaptieve inrichting en aantrekkelijke plekken om te vertoeven en te ontmoeten. Dit wordt mogelijk gemaakt door een herverdeling van het parkeren over het plein en zijn directe omgeving.
De gemeente Leeuwarden zet nu stappen voor een ingreep op de korte termijn. Deze houdt in: het maken van plannen voor nieuwbouw op de locatie Skalm en voor de herinrichting van het deel van het plein rond de schoolmeesterswoning. In een vervolgfase wordt de rest van het plein heringericht en komt de ontwikkeling van nieuwe pleinwanden aan de orde.