Heechterp vernieuwt

Locatie Leeuwarden
Soort project Masterplan (2021-2020)
Stedenbouwkundigplan (2022)
Inrichtingsplan openbare ruimte (2023-2024)
Opdrachtgever Gemeente Leeuwarden
Woningcorporatie Elkien (masterplan)
Team Masterplan: Jeroen, Sacha, Anne, Bo, Robert, Tim, Suzy
Stedenbouwkundig plan: Jeroen, Sacha, Jeroen B., Anna, Suzy en i.s.m. Dorenbos Architecten
Inrichtingsplan: Jeroen, Jeroen B.
Status Afgerond

Analyse

Herstructurering van een naoorlogse woonwijk

Woonwijk Heechterp in Leeuwarden gaat ingrijpend veranderen. Om de wijk voor te bereiden op de toekomst worden 24 verouderde portieketageflats, met in totaal 576 woningen, gesloopt en vervangen door nieuwbouw met in totaal 610 woningen.

In achtereenvolgende fasen hebben we voor het nieuwe Heechterp een masterplan, een stedenbouwkundig plan en een inrichtingsplan gemaakt met als ambities:

  • een veerkrachtige buurt: waar bewoners elkaar kennen en op elkaar kunnen bouwen,
  • een ongedeelde buurt: met een divers woningaanbod voor verschillende typen bewoners,
  • een duurzame buurt: waar voetgangers en fietsers op de eerste plaats staan en een inrichting die gericht is op klimaatbestendigheid en bevordering van de biodiversiteit,
  • een verbonden buurt: waar bewoners zich verbonden voelen met elkaar en met hun woonomgeving.

Participatie

De vernieuwing van Heechterp is een langdurig en, voor de bewoners, ingrijpend proces. De huidige saamhorigheid in de wijk is groot en dat is een kracht die tijdens het maken van de plannen is ingezet én die voor de toekomst behouden moet blijven. Voor de participatie van de bewoners zijn dan ook verschillende middelen ingezet.

In het Atelier Heechterp bijvoorbeeld konden bewoners wekelijks terecht voor informatie en workshops en voor informatieve bijeenkomsten voor grotere groepen. Voor basisschoolleerlingen zijn activiteiten georganiseerd, zoals lesprogramma’s en een QR-speurtocht met opdrachten.

Ontwerp

In het Masterplan Heechterp Vernieuwt is vastgelegd dat de hoofdstructuur van de wijk gehandhaafd wordt. Bestaande kwaliteiten worden zo in stand gehouden. Binnen de hoofdstructuur wordt een nieuwe invulling van de openbare ruimte gerealiseerd met een volledig nieuwe opzet van bouwvolumes.

Het nieuwe Heechterp krijgt twee parkzones, waarbinnen veel van de nieuwe bebouwing zijn plek krijgt. De zones hebben niet alleen een belangrijke rol binnen de wijk, ze functioneren ook als de groene verbindingen met parken en groenzones buiten de wijk. Binnen de parkzones worden routes voor voetgangers en fietsers aangelegd. Autoverkeer wordt er juist tot een minimum beperkt, o.a. door het parkeren te concentreren aan de randen van de wijk.

Plan

De nieuwe woonvelden krijgen elk hun eigen identiteit. Die komt tot uitdrukking in de vorm en uitstraling van de bebouwing en de manier waarop de bebouwing aansluit op zijn directe omgeving. Op strategische plekken aan de randen van de wijk komt bijvoorbeeld hogere bebouwing met op de omgeving gerichte accenten. De voorwaarden daarvoor zijn vastgelegd in een beeldkwaliteitplan.

Het grote aantal volwassen bomen speelt een rol in de beleving van de wijk. Het merendeel ervan wordt gehandhaafd, maar onvermijdelijk moet een aantal bomen wijken voor de nieuwbouw. Met de aanplant van nieuwe, inheemse bomen en planten en de aanleg van kruidenrijk grasland wordt ingezet op de bevordering van de biodiversiteit. En er komt meer open water met gedeeltelijk natuurlijke oevers.