Het plangebied Peize-Zuid is een kleinschalig, agrarisch coulissenlandschap. De open weides zorgen voor een visuele verbinding met het omliggende landschap, het grote aantal houtwallen is daarbij sterk richting- en ruimtebepalend. Weides, houtwallen en sloten spelen een grote rol in de ecologie van het gebied.
Binnen het plangebied zijn grondgebonden woningen gepland, gericht op een mix van doelgroepen: gezinnen, ouderen èn jongeren. Bij het maken van het stedenbouwkundig ontwerp vroegen de inpassing in het landschap, de waterhuishouding en de ecologie speciale aandacht.
Participatie
Ontwerp
Dorps wonen met natuurbeleving
De bestaande houtsingels en sloten worden gehandhaafd en waar mogelijk aangeheeld. Met de aanleg van nieuwe waterbergingen, met fluctuerende waterstanden, wordt de waterhuishouding toekomstbestendig gemaakt. Houtsingels, sloten en waterbergingen versterken elkaar op het gebied van biodiversiteit en natuurwaarden.
De groene corridor, in het midden van het plangebied, is de visuele verbinding tussen de bestaande en de nieuwe woonwijk. Het is ook de plek die gebruikt kan worden voor buurtactiviteiten. Met de paden langs de houtsingels en de waterbergingen zijn er verschillende mogelijkheden voor dagelijkse wandelingen.
Plan
Aan de randen van het plangebied worden de nieuwe woningen afgestemd op de bestaande dorpslinten. Het merendeel van de nieuwe woningen komt in het middengebied. Daar krijgen ze een plek tussen de strakke lijnen van de bestaande houtwallen en sloten en de vrijere vormen van de nieuwe waterbergingen en verkeersroutes.
Binnen deze volwassen, groene en waterrijke omgeving is de bouw van natuurinclusieve woningen een uitgangspunt.
We maken ontwerpen voor stads- en dorpsuitbreidingen, lange termijnvisies voor regionale en stedelijke ontwikkelingen en structuurplannen voor zowel steden als plattelandsgemeenten. Plannen met een duidelijk vastgelegde visie én plannen die haalbaar zijn.